AIБизнесНовини

Иван – първият AI водещ в българския тв ефир получава заплахи да му спрат тока

Bulgaria ON AIR, водеща телевизионна станция в България, направи революционна стъпка, като стана първата медия, която включи изкуствен интелект (AI) като водещ на своите новинарски емисии. AI Иван, както творението е наречено, ще бъде ководещ заедно с Мария Константинова и Виктор Дремсизов в сутрешния блок „България сутрин“.

AI Иван не е нищо друго освен изкуствено генериран образ, задвижван от AI технология, който използва гласа на продуцента на блока Веселин Гарабитов. Съдържанието, което представя е изцяло оригинално и е създадено от екипа на предаването. Екипът е избрал да персонализира водещия, като му даде традиционно българско име – Иван.

Видео: Bulgaria ON AIR

Първото появяване на AI Иван беше посрещнато със смесени реакции, но екипът на „България сутрин“ изрази вълнението си от включването на новата технология. Те обещаха да продължат да представят разнообразно съдържание, включително интервюта с обещаващи таланти, репортажи за добри хора и адресиране на проблеми в здравеопазването и правата на потребителите. AI Иван също така ще допринесе със собствени рубрики, фокусирани върху предимствата на изкуствения интелект и потенциални опасности, свързани с него, като например използването му за разпространение на дезинформация и фалшиви новини.

Според заявеното от мениджмънта на телевизията с появата на AI Иван в сутрешния блок Bulgaria ON AIR демонстрира своя ангажимент към иновациите и адаптирането към променящите се технологии. Това решение отразява нарастващото влияние на изкуствения интелект в различни индустрии, включително медиите, където технологията вече се използва за създаване на съдържание, подобряване на ефективността и предоставяне на по-персонализирани изживявания за зрителите.

Докато титулярният водещ Виктор Дремсизов предположи, че AI Иван няма капацитет да го бутне от ефир все пак намекна на новия си компютърно генериран колега, че ако не слуша с колегата Мария Константинова няма да се поколебаят да му дръпнат шалтера...

TechBulgaria напомня, че ултимативната цел на всеки предприемач, вкарал изкуствен интелект в бизнеса си е да редуцира своите разходи. Въпреки, че първоначалните намерения са различни, в крайна сметка масовите съкращения в следствие на успешното внедряване на AI вече са факт. Предстои да видим дали това ще се случи и в първата българска телевизия, включила AI водещ в своят ефир.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *