AIБизнес

Шефът на NVIDIA вбеси програмистите: Съветва младежите да изберат друга професия

NVIDIA – гигант в производството на графични карти отскоро зае лидерска позиция в областта на изкуствения интелект, като се присъедини към клуба на компаниите с пазарна оценка от над 1 трилион долара. След бесния скок в търсенето на AI чипове, чрез които се обучават големите езикови модели, американската компания е на едва 50 милиона долара отстояние от пазарна капитализация на стойност 2 трилиона долара.

Мултимилиардерът Дженсън Хуанг, съосновател и изпълнителен директор на NVIDIA е един от най-богатите хора в света с лично състояние от 70 милиарда долара. В последните седмици Хуанг се превърна в най-търсеният събеседник що се отнася до въпроси свързани с бъдещето, което компанията му успешно моделира със своите иновации и експертиза.

Хуанг бе един от най-ухажваните гости в приключилата преди дни световна среща на правителствените ръководители в Дубай. На събитието Хуанг говори дълго за перпективите пред човечеството в светлината на новата реалност, наречена изкуствен интелект, засягайки въздействието, което AI ще има върху нашите кариери.

Според шефа на NVIDIA мантрата за учене на програмиране и съветите, насочени към децата да преследват кариера в компютърните науки, които бяха толкова актуални буквално до вчера, вече са тотален анахронизъм.

Репликата му „Вече не е перспективно да учите за програмисти“ смрази присъстващите на форума в Дубай. „Парадоксално, последните достижения на ИТ индустрията доведоха до нейната собствена автоматизация, което драстично намалява необходимостта от наличието на технически експерти и ще редуцира технологичните работни места в дългосрочен план“, добави Хуанг.

Ето какво още споделя изпълнителният директор на Nvidia:

През последните 15 години почти всеки, който е бил в светлините на прожекторите на подобни форуми би ви казал, че е жизнено важно децата ви да преследват кариера в компютърните науки. Очакваше се, че едва ли не всеки трябва да усвои програмиране ако иска да преуспее в живота.“

Всъщност AI преобърна всичко

„Нашата задача бе да преосновем технологиите така, че никой повече да не трябва да програмира. Програмният език се приравни с човешкият. Сега всеки в света вече е програмист. Това е чудото на изкуствения интелект.“

Дженсън Хуанг, съосновател и изпълнителен директор на Nvidia добавя още:

„Специализирайте в други области. Успехът на трудовия пазар се крие в специфичната експертиза. Вместо да учите за програмисти, фокусирйате развитието си в други направления. Изкуственият интелект и автоматизацията ще продължат да променят работния пазар и само хората, които се специализират в специфични области ще имат конкурентно предимство. Медицински работници, инженери, дизайнери и други тесни специалисти ще продължат да бъдат търсени и ценени. Всички останали, които лесно могат да бъдат заменени от AI ще трябва да помислят за преквалификация. Така че вместо да се учите да програмирате, инвестирайте времето си в развитие на други умения, които ви вдъхновяват; изберете професия, в която да горите. Това е пътя към успешна кариера в бъдещето. Изкуственият интелект със своята способност да планира и програмира всяка ваша идея ще е винаги до вас, за да бъде ваш помощник във всяко разумно начинание.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *