Полезно

Колко време отнема на хакерите да взломят паролите ви?

Съветът за регулярна промяна на паролите ви вече не звучи актуално. Експерти по сигурността препоръчват различен подход: създаването на силни, уникални пароли, вместо честата им смяна. Ето защо:

Слабостта на кратките и прости пароли

Много уебсайтове изискват минимум осем знака в комбинация от букви и цифри. Звучи сигурно, нали? Грешно! Хакерите използват техника, наречена брут форс атака,  като систематично пробват всяка възможна комбинация, докато не взломят акаунтите ви. Според компанията за IT сигурност Hive Systems, слаба парола от осем знака, съставена единствено от цифри, може да бъде разбита за невероятните 37 секунди…

Силата е в дължината и сложността

Решението е просто: направете паролите си по-дълги и по-сложни. Удвояването на дължината до 16 знака, използвайки комбинация от главни и малки букви, цифри и символи, удължава времето за разбиване до години – огромно подобрение. Представете си осембуквената парола като паянтова врата – чупи се лесно, нали? Парола от 16 знака с различни символи е като врата на трезор с висока степен на сигурност – почти невъзможна за разбиване.

Годишният доклад за силата на паролите от Hive Systems отразява тази промяна. Въпреки че взема предвид нарастващата употреба на по-силно криптирани сайтове, необходимостта от използването на надеждни пароли остава необходимо условие за вашата дигитална сигурност.

Ето разбивка на това как дължината и сложността влияят върху времето, необходимо за разбиване (според Hive Systems):

  • Осем знака, само малки букви: Разбита за секунди (почти мигновено!) 
  • Осем знака, малки и главни букви: Разбита за 30 минути 
  • Осем знака, малки и главни букви, цифри: Разбита за един час 
  • Осем знака, малки и главни букви, цифри и символи: Разбита за един ден
  • Десет знака, само малки букви: Разбита за минути 
  • Десет знака, малки и главни букви: Разбита за седмици 
  • Десет знака, малки и главни букви, цифри и символи: Разбита за до две седмици 
  • Дванадесет знака, само малки букви: Разбита за няколко седмици 
  • Дванадесет знака, комбинация от типове символи: Разбита за няколко години 
  • Шестнадесет знака, комбинация от типове символи: Нужни са векове
Източник: Hive Systems / X
Мениджърът на пароли: Вашият супергерой

Наизустяването на уникална и сложна парола, различна за всеки профил е предизвикателство. Човешкият мозък не е проектиран да запомня небивалици като 7%hK#f$B9Jk!@. Тук на помощ идват т.нар. мениджъри на пароли. Подобни инструменти  съхраняват сигурно и управляват всички ваши уникални пароли. Трябва просто да запомните една силна основна парола, за да получите достъп до хранилището за пароли. Създайте непробиваеми пароли за всеки профил, без да се налага да помните всяка от тях.

Мерки за сигурност на уебсайта: Допълнителен слой

Много уебсайтове предприемат мерки за сигурност, които възпрепятстват брут форс атаките, като ограничаването на опитите за вход. Въпреки това, подобни действия са само малки спънки за решителните хакери. Вашата най-силна защита е безспорно надеждната, уникална парола.

Силни пароли, а не чести промени

Старият съвет за честа смяна на паролите може да се обърне срещу вас. Измислянето на нови пароли често води до по-слаб резултат или вариации на една и съща слаба парола, което в крайна сметка компрометира сигурността.

Основното послание? Създавайте силни, уникални пароли за всеки профил и се придържайте към тях, освен ако няма потвърден пробив в сигурността. Това, заедно с мениджър на пароли, значително ще укрепи вашата онлайн сигурност. Силните пароли са пазителите на нашия дигитален живот, поради което е нужно да се отнасяме към тях с внимание и сериозно отношение.

TechBulgaria.com припомня интересен метод за създаване на лесни за запомняне и същевременно неъзможни за разбиване пароли

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *