НовиниХардуер

Apple ядоса мнозина с провокативна реклама на новия iPad Pro

Apple представи серия нови iPad-и, което събуди дискусия за мястото на таблета в съвременния технологичен пейзаж.

Звездата на вечерта бе преработеният iPad Pro, който се отличава с М4 чип и великолепен OLED дисплей с подобрена пикова яркост и намалени отблясъци. M4 чипът, за който се твърди, че е подобрена версия на M3, е специално проектиран да захранва дисплея на новия iPad Pro и обещава гладка работа дори под тежък товар. Капацитетът на паметта е увеличен до максимум 1TB – адекватен отговор на очакванията на професионалните потребители на устройството.

iPad Air също получава обновление, като този път работи с M2 чип, който се среща и в миналогодишният MacBook Air. Тази актуализация носи значителни подобрения в производителността спрямо предходното поколение Air. Забележително е, че новият Air се предлага в нов 13-инчов размер, заедно с познатия 11-инчов вариант, осигурявайки на потребителите си повече пространство за многозадачна работа. И двата iPad Air размера се отличават с нови цветови опции, включително весели тонове в синьо и лилаво.

Снимка: Apple
Aктуален ли е все още iPad?

Въпреки демонстрираният от Apple ентусиазъм, мнозина анализатори поставят под въпрос неговите основи от гледна точка на потребителските очаквания на пазар, доминиран от все по-големи смартфони и мощни лаптопи. Последните данни за реализацията на продукцията на Apple отразяват този скептицизъм, като числата говорят за постоянен спад на всички пазари. Въпреки това, iPad има лоялна група от почитатели, най-вече в средите на дизайнерите. Студентите също харесват възможността за водене на записки с Apple Pencil и повишената мобилност на таблетите, в сравнение с тази на лаптопите.

Скрийншот: Apple

По подобен начин някои професионалисти като адвокати и брокери на недвижими имоти намират функционалността за презентации и управление на документи, както и възможността за работа с множество приложения едновременно за привлекателни страни в устройствата на Apple. Компанията се надява, че по-големите екрани на новите iPad-и, мощните процесори и преработената Magic Keyboard с функционални клавиши и по-голям тракпад ще подтикнат потребителите на iPad към ъпгрейд. Не е за подценяване и способността на компанията да привлича нови клиенти, които търсят устройство, способно да запълни пропастта между категориите телефон и лаптоп.

Противоречива реклама на iPad Pro

Apple направи изненадващ ход с пускането на дръзка реклама със заглавие „Crush!“. Рекламата показва хидравлична преса, която унищожава творчески инструменти за хиляди левове, включително музикални инструменти, материали за рисуване и дори шкаф с видеоигри. Посланието? iPad Pro е мощна творческа машина, която ще замени всички тези аналогови пособия.

Видео: Apple / YouTube

Рекламата разпали вълна от недоволство. Много зрители смятат концепцията за разточителна и неуважителна към художниците, които разчитат на тези традиционни инструменти. Някои потребители обвиниха Apple, че е изгубила връзка с реалността, заричайки се да бойкотират продуктите на компанията.

Нов живот за iPad? 

Пазарното бъдеще на новите iPad таблети остава несигурно. Последните предложения на Apple се отличават с впечатляващи технически характеристики и са насочени към потребители със специфични потребности. Въпреки това, таблетите са в постоянна битка срещу господството на смартфоните и мобилните компютри. Успехът на новите iPad-и вероятно ще зависи от способността на Apple ефективно да комуникира уникалната стойност на iPad и да се насочи към правилната аудитория. Противоречивата реклама със сигурност привлича много внимание, но не направи много, за да демонстрира силните страни на iPad. Apple ще трябва да коригира маркетинговата си стратегия, ако иска най-новите й iPad-и да бъдат по-успешни от предходното поколение таблети на компанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *