Джаджи

Kindle Oasis – Бентли в царството на електронните книги

Oasis несъмнено е най-добрият Kindle четец, създаван някога. За разлика от по-евтините си събратя тук дисплеят е 7“, стандартният пластмасов корпус е заменен от елегантно асиметрично алуминиево тяло с премиум излъчване и са добавени дискретни тактилни бутони като допълнителна опция за превъртане на страниците.

Също както и в последното поколение Paperwhite тук разполагаме с водоустойчивост (сладка вода, до два метра, до 60 мин.) и поддръжка на аудио книги. С други думи в ръцете си държите „бентлито“ при електронните четци, за разлика от „голфът“ Paperwhite – книга с множество достойнства на доста по-достъпна цена. В комплекта има единствено micro usb кабел за зареждане и прехвърляне на книги от PC. За заряд ползвайте USB порт на компютър или 5V зарядно за телефон. Амперажът няма особено значение. Разбира се, зарядно 5V / 1A ще зареди книгата по-бавно от такова с параметри 5V / 2А. Книгата обаче не поема повече от 1.5А, така че половин час повече или по-малко не е разлика, върху която си заслужава да се мисли.

Снимка: Amazon

Първото поколение четци от серията бе представено през 2016 г. и разполагаше с по-малък – 6“ дисплей и с подсветка, съставена от 10 LED светлинки. Есента на 2017 г. ни донесе следващото поколение четци с по-голям дисплей – 7“ и подобрена подсветка с 12 LED светлинки. Актуалният Oasis впечатлява със съвършено равномерна осветеност, благодарение на цели 25 LED светлинки, които в добавка към вграденият акселометър, който автоматично завърта ориентацията на книгата, както и сензорa за околна светлина правят четецa един перфектно обмислен и завършен продукт. Това, с което последното поколение Oasis изпъква обаче е добавената възможност за регулиране на цветовата температура на подсветката към по-топли тонове – първият Kindle в историята с тази функция. Възможността да замениш студено бяло с топло или дори жълтеникаво, какъвто е оттенъкът на хартията при старите книги е „уютна“ функция от която с удоволствие се възползвам вечер. Вечер е и времето, когато хората слушат аудио книги. В случай, че разполагате с Bluetooth колонка вашият Kindle няма да се затрудни с тяхното възпроизвеждане. В ерата на смартфоните и мобилните компютри с Bluetooth обаче наличието на подобна функция в електронните четци е леко излишна екстра.

Снимка: Amazon

След като е вече в ръцете ви остава да качите любимите си книги. В случай, че сте ги закупили от Amazon нямате грижа за файловата поддръжка. Вашият Oasis чете формати като AZW, AZW3, MOBI, PDF, DOC, DOCX, TXT, EPUB. Ако обаче разполагате с книги с друго разширение ще трябва да ги конвертирате в друг поддържан формат (препоръчвам AZW3 и EPUB) с безплатния софтуер Calibre. Програмата разполага с български интерфейс, процесът е бърз и лесен. При първоначално пускане устройството ще ви предложи да го регистрирате със съществуващ Amazon акаунт или с нов такъв. Акаунта ще ви даде възможност да купувате електронни книги от техният магазин, да свалите вече закупени книги, но и една полезна функция – получавате e-mail адрес във формат username@kindle.com със специално предназначение. В случай, че на този адрес изпратите мейл с прикачен файл в някой от следните формати: PDF, DOC, DOCX, TXT, RTF, HTM, HTML, PNG, GIF, JPG, JPEG, BMP, EPUB то при включен wifi документа ще се прехвърли в паметта на вашият Oasis. Услугата се нарича „Kindle Personal Document Service“ и идва с едно условие – файлът да е под 50 MB. В случай, че обема надвишава този лимит можете да компресирате документа в .zip архив преди изпращането. Наскоро излезе и услугата Send to Kindle from WEB, която ще прехвърли книги и документи с обем до 200MB, което преодолява лимитите на пощенските услуги.

На последно място не забравяйте да защитите четеца като го облечете в смарт калъф. Смарт калъфите приспиват книгата, когато ги затваряте и я събуждат при отваряне.
Снимка: Tech Advisor

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *